Recepty - hotovky

hovezi-zavitky-s-fazolkami

       1. HOVĚZÍ ZÁVITKY SE ZELENÝMI FAZOLKAMI A MRKVÍ

 

 

 

 

 

 

 

Na přípravu budete potřebovat:

  • 4 hovězí plátky (velká plec, ořech)
  • 100 g zelených fazolových lusků
  • mrkev (velká)
  • 4 lžíce hořčice (plnotučná)
  • 4 plátky anglické slaniny
  • 4 lžičky křenové pasty
  • sůl
  • pepř
  • olej
  • 550 ml vývaru (hovězího) (nebo bujón) bez umělých konzervantů
  • 3 - 4 lžíce jíšky
  • 125 g smetany (zakysané)

 

Postup:

Mrkev a fazolky omyjeme a očistíme, mrkev nakrájíme na tenké nudličky a s fazolkami povaříme v osolené vodě asi 2 minuty. Obojí scedíme, propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Maso omyjeme, osolíme a opepříme, pak potřeme hořčicí a obložíme slaninou. Navrch rozdělíme zeleninu a na každý plátek dáme po 1 lžičce křenu. Stočíme a převážeme kuchyňskou nití.

V hrnci rozehřejeme olej a závitky na něm prudce opečeme ze všech stran. Přilijeme hovězí vývar a dusíme pod poklicí asi 90 minut. Poté je vyjmeme a udržujeme teplé. Vydušenou šťávu zahustíme jíškou a uvedeme do varu. Vmícháme zakysanou smetanu, omáčku prohřejeme a podle potřeby osolíme a opepříme. Závitky rozdělíme na talíře a podáváme s omáčkou a vybranou přílohou jako je rýže nebo brambory.

 

 

 

jehnecicurry

2.BIO JEHNĚČÍ MLETÉ NA CURRY ZPŮSOB SE SLANINOVOU RÝŽÍ

 

Na přípravu budete potřebovat:

  • Slanina (ekofarma Rybník bio vepřové) 5 dkg 8 Kč
  • Bio jehněčí mleté (ekofarma Rybník) 0,5 kg 145 Kč
  • Žlutá cuketa (farmářské tržiště Jiřák) 0.3 kg 10,-kč
  • Střední cibule (farmářské tržiště Jiřák) 3 Kč
  • Hrska čerství Šalvěje (farmářské tržiště Jiřák) 15 Kč
  • Hrnek rýže (natural) 20 Kč
  • 4 pol. lžíce bílého jogurtu (bio vavřinec) cca 4Kč
  • 1 čaj.lžička zelené curry pasty 5 Kč
  • Špetka kurkumy mleté (sonnentor) 1Kč 
  • Špetka kmínu křížového/mateřského (sonnentor) 1 Kč
  • Sůl 

Náklady: na 4 dospělé porce 211 Kč = 1 porce 53 Kč !!!
Doba přípravy: 30 minut !!!

 

 Příprava rýže:

Nakrájíme slaninku na malé kousky a osmahneme v kastrůlku. Přisypeme hrnek rýže a rychle (cca 30 sekund) osmahneme a hned zalijeme 2 a půl hrnky vroucí vody (pozor, ať se neopaříte, bude to hodně bublat). Přikrijeme pokličkou a necháme vařit na nejmenším plameni. Jakmile se voda vypaří, vypneme a necháme dojít pod pokličkou.

 

 Příprava jehněčího curry:

Zatímco se nám rýže vaří, pustíme se do curry.
Na pánvičce rozpálíme olej (praktičtější je hlubší pánvička nebo teflonový hrnec) a přidáme nakrájenou cibulku (klidně pokrájenou na větší kusy) a vše společně osmahneme. Po chvilce smažení přidáme bio jehněčí mleté maso a lehce osolíme. Po cca 5 min restování přidáme nakrájenou cuketu, špetku kurkumy, lžičku zelené curry pasty a špetku křížového kmínu. Vše zamíchame, smažíme do měkka a nakonec (po odstranění ze sporáku) vmícháme bílý jogurt a nadrobno nakrájenou šalvěj.
Podle potřeby dosolíme.

Na talíř dáme do středu rýži a navrch jehněčí curry.

Dobrou chuť!!! :-):-)